Magnézium
a negyedik legfontosabb ásványi anyag a szervezet mű-ködése szempontjából: testünk valamennyi szövetében elraktározódik.
Az emberi szervezetben 20-30 gramm magnézium található, amely a csont-szövetben koncentrálódik (kb. 50 szá-zaléka a szervezetben találhatónak), ám az izmok és a máj sejtjeiben is jelentős mennyiségben meg található. Vérünkben csupán egy százalék található magnézium-bevitelünkből, ám a szervezetünk azon dolgozik, hogy vérünk magnéziumszintje állandó maradjon.
Az epsom-i csodavíz
A természetben csak vegyületeiben fordul elő. A földkéreg 8. leggyakoribb eleme. Leginkább a magnezit és dolomit kőzetekben fordul elő. De ásvá-nyokban, ás ásványvizekben oldott ion formában. A magnézium elnevezés görög eredetű, és a Thesszáliában fek-vő Magnesiáról kapta a nevét.
Az elemet a skót Joseph Black fedezte fel 1755-ben.
Egy angliai farmer 1918-ban Epsom városában kútvízzel itatta a teheneit. Ám az állatok nem akartak inni a vízből, mert annyira keserű volt. A farmer viszont felfedezte, hogy a víz gyógyítja a sebeket és sérüléseket. Az epsom-i csodavíznek híre ment, és csak később fedezték fel, hogy az elixír magnézium-szulfátot, azaz keserűsót tartalmazott. A magnézium tényleges élettani hatásaira azonban csak később derült fény.
Az idegrendszer testőre
A magnézium több mint 300 test-ünkben zajló biokémia reakcióhoz szükséges: rendszeres fogyasztása megőrzi a szív- és érrendszer valamint a csontok erősségét, támogatja az immunrendszer működését, az izommunkát és az idegi funkciókat, szabályozza a vércukorszintet és a
vérnyomást. Elősegíti a hatékony enzimtermelést a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében is fontos szerepet játszik. A fogak, csontok és a fogíny építését is elősegíti. Norma-lizálja a koleszterinszintet és segíti a szívműködést. Az érrendszer rugalmasságáért is felelős.
Magnéziumhiány
A vesék és az emésztőrendszer egészségi állapota nagyban befolyásolják a felszívódó magnézium mennyiségét. A Krohn gyomorbetegség jelentősen akadályozza a magnéziumfelszívódást, és a belek egyéb gyulladásos betegségei is nehezíthetik ezt a folyamatot. A magnéziumhiányt okozhatja a burnout-szindróma, a krónikus stressz, a mozgásszegény
életmód, és a minőségileg nem megfelelő táplálkozás. A fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák, anyagcsere zavarok, megromlott vér-keringés, izomgörcsök és a hányinger a magnéziumhiány tünetei. A magnéziumhiány emellett szívritmuszavart, trombózist és szívizomelhalást is
okozhat azoknál, akik ezekre eleve hajlamosak. Az étvágytalanság, fej-fájás, a depresszió és a koncentráció zavarok hátterében is hiánya állhat.
Mi növelheti meg szervezetünk
magnéziumigényét?
Magnéziumszükségletet megnövelheti számos élettani tényező:
- várandósság alatt 450 mg a napi ajánlott mennyiség, mert a méhfal rugalmasságát és a magzat egészséges fejlődését ez biztosítja. Szoptatás alatt szintén 450 mg ajánlott naponta. Stressz, dohányzás és menopauza esetén 400-500 mg ajánlott.
-A zsíros ételek fogyasztása növeli
a magnéziumigényt.
-A hasmenés és a hányás szintén megnövelheti magnézium
szükségletünket.
-Egyes gyógyszerek, mint
a tetraciklin és gentamicin
hatóanyagú antibiotikumok, vagy
a rák kezeléséhez használt gyógy-szerek megnövelhetik a magnéziumszükségletet.
-Cukorbetegség esetén az emésztőrendszeri panaszok miatt
is nőhet a szükséglet.
-Alkoholizmus esetén a vérben
60 százalékkal kevesebb magnéziumtalálható, amely rendkívül leterheli
a szervezetet.
-Ha a vér kálium és a kalcium
szintje alacsony az magnéziumhiányra utal. Ilyen esetekben
a magnéziumot tartalmazó táplálék-kiegészítők segíthetnek a problémán.
- Idős korban megnövekedik
a szervezet magnéziumigénye,
hiszen az ízületek, az izmok,
a csontok, az anyagcsere és az
idegrendszer jelentősen terhelődik. Állapotmegőrzéshez ajánlott ebben
a korban!
Legújabb kutatások
szerint a tinédzserkori
magnéziumpótlás rendkívül fontos a későbbiekben, leginkább
a hölgyeknél.
A csontok erősödnek ettől a nyomelemtől,
D-vitaminnal és
kalciummal kiegészítve megelőzhető vele
a csontritkulás. Egyes kutatások kimutatták, hogy 14-18 éves korban
a lányoknál érdemes megemelni a napi
magnéziumadagot
410 mg-ra, mert a csontok olyannyira megerősödnek ebben a korban, hogy
a későbbiekben a csont-ritkulás kialakulásának kockázata csökkenhet,
ha kamaszkorban
odafigyelünk.
Mennyi nyom a latba?
A magnézium az anyagcserében fontos szerepet tölt be, ezért az elfogyasztott
energiamennyiséggel arányosan szokták megadni a napi ajánlott bevitelt. E szerint
1000 kJ-onként 25-30 mg magnéziumot kéne naponta fogyasztanunk. A napi szükséglet életkortól és nemtől is függ. Túladagolni nem lehet, ám túlzott magnézium-bevitel
mellett fokozódik a foszforürítés.
1 éves korig 50-70 mg
1-3 évig 150 mg
4-6 évig 200 mg
7-10 évig 250 mg
11-18 éves korig 350 mg
19 éves kortól 300 mg
Rendszeres magnéziumpótlással csökkenthető a 2-es féle diabétesz kialakulása. Legújabb német kutatások szerint a rostdús táplálkozás megfelelő magnéziumfogyasztással kombinálva akár 33 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Magnéziumforrások
A zöld zöldségek, mint a saláta, a spenót kitűnő magnéziumforrások a bennük lévő
klorofill molekula miatt, amely zöld színüket adja, és rengeteg magnéziumot tartalmaz. A hüvelyesek, mint a bab, a burgonya, a csonthéjas gyümölcsök és a kakaó rendkívül gazdagon tartalmazzák ezt a nyomelemet. A rostokban gazdag, teljes kiőrlésű gabonák
szintén bővelkednek benne. A magnézium
nagy mennyiségben a halfélékben
(pl. lepényhal, tonhal és lazac) is megtalálható. A „keményebb” természetes ásványi vizek több magnéziumot tartalmaznak. Kalciummal és cinkkel kiegészítve még hatékonyabban felszívódik.
étel Mg/db vagy egy csésze
Lepényhal 90
Mandula 80
Kesudió 75
Szójabab 75
Spenót 75
Burgonya (1db) 50
Földimogyoró 50
Joghurt 45
Barnarizs 40
étel Mg/db vagy egy csésze
Lencse 35
Avokádó 35
Bab 35
Korpa 35
Kakaó 33
Banán (egy db) 30
Búzacsíra (2 evőkanál) 30
Mazsola 25
Top10
nyomelemforrás
Alma: magas antioxidánsokban, C.vitaminban és sejtvédő pektinekben. Segíti az ásványi anyagok, és nyomelemek, többek között a magnézium és a vas felszívódását.
Mandula: magas magnéziumtartalma mellett, rendkívül gazdag antioxidáns E-vitaminban, riboflavinban, vasban és kalciumban, valamint esszenciális zsírsavakban. Segíti a zsíranyagcserét.
Brokkoli: Ez a zöld zöldség szintén bővelkedik magnéziumban, ám emellett rost és fehérjetartalma sem elhanyagolható. kálium, C-vitamin és béta-karotin tartalma csökkenti a diabétesz, a szívproblémák és egyes rákfajták kialakulásának kockázatát.
Áfonya: Erősíti a veséket és a húgyúti szerveket, ezzel elősegíti a hatékonyabb magnéziumfelszívódást is. Magas rost és antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert és javítja a memóriát.
Vörös bab: Természetesen kitűnő magnéziumforrás, ám emellett fehérjében és rostokban is gazdag. Réz-, vas- és foszforpótláshoz is kitűnő.
Lazac: omega-3 és magnéziumforrás. Erősíti a szívet, szabályozza a vércukor-és koleszterinszintet. Azonban mértékkel fogyasztható, mert higanyt is tartalmazhat.
Spenót: zöld színe miatt szintén kitűnő magnéziumforrás. A magnézium szervezetre gyakorolt jótékony hatását erősíti magas vas, folsav kalcium és B-6 vitamin tartalma. A- és C-vitaminban is bővelkedik. Immunerősíti, és izületi, idegrendszeri problémák ellen is kitűnő.
Édesburgonya: Sárgás színe magas béta-karotin tartalmáról árulkodik. C-vitamin, B-6 és kálium tartalma is magas, amely kitűnő párosítás a benne lévő magnéziummal.
Zöldséglé: a zöld zöldségek leve egyenesen egy magnéziumbomba lehet. Naponta ötször ajánlott zöldséget fogyasztanunk, ám modern rohanó életmódunkba ez nem mindig fér bele. Egy gondosan összeállított zöldséglével, akár egy pohárral is fedezhetjük napi zöldségszükségletünket.
Búzacsíra: Magnézium mellett, vasban, cinkben és foszforban bővelkedik. Napi két evőkanállal színesíthetjük egészséges étrendünket. Joghurthoz keverve, salátára szórva még hatékonyabbá teszi a magnéziumpótlást.